Cum se ne alegem sutienul?

(Fiind inainte de 8 Martie, cred ca nici nu se putea gasi o data mai buna pentru acest articol)

Cred ca majoritatea femeilor a avut aceasta problemelor, in special cand esti tanara.

Cand eram adolescenta aveam doua criterii dupa care alegeam sutienul; trei, de fapt: sa arate bine, sa aiba push-up si sa aiba un pret cat de cat ok.

Cand am mai crescut, am inteles ca sutienul trebuie ales in asa fel incat sa iti ofere confort si sa ti se potriveasca; sa te avantajeze, avand in vedere ca el joaca un rol critic in sanatatea sanilor tai.

Exista studii care arata ca ele mai multe dintre femei poarta o marime incorecta la sutien. Ingrijorator este, mai degraba, faptul ca un sutien nepotrivit poate cauza diverse dureri, iritatii sau alte afectiuni.


Ce fac eu acum, diferit fata de ce faceam in adolescenta, este faptul ca ma masor inainte de a-mi cumpara un sutien si, evident, ca il si probez atunci cand sunt in magazin. Un sutien potrivit este cel care, inchis la prima gaica, este destul de comod, nu te strange, dar poti sa mai introduci doua degete intre bretele si piele. Sutienul se probeaza la prima gaica pentru ca el se va largi de la purtare si atunci vei putea sa il porti la a doua sau a treia gaica.

De asemenea, ce mai fac este sa ma misc putin: ridic bratele, ma aplec, incordez omoplatii. Daca sutienul ramane la locul lui, inseamna ca este marimea si modelul potrivit.


Ce masuram?

  • Cu ajutorul unui metru de croitorie ne masuram cutia toracica imediat sub sani (daca nu ai metru de croitorie, foloseste o ata sau un snur pe care apoi il masori pe o linie). Metrul trebuie sa fie drept, intr-o pozitie paralela cu podeaua (sa nu fie intr-o parte mai sus decat in cealalta). Poti rotunji in plus cu 1 cm daca ai obtinut o valoare cu zecimale; daca ai obtinut 74,7 cm - atunci retii valoarea 75 cm.
  • Masuram cupa - cu ajutorul metrului de croitorie, asezat peste sani. Alegem dimensiunea maxima, toracele fiind intr-o pozitie normala (nu in expiratie, nu in inspiratie). Pentru a putea exemplifica, presupunem aici ca am obtinut valoare 90 cm.

Calculam diferenta dintre a doua valoare (90 cm) si prima (75 cm). In functie de diferenta (15 cm in cazul de fata), vom identifica cupa pe care o purtam:

  • 10-12 cm - cupa A
  • 13-15 cm - cupa B - in exemplu nostru, ar fi potrivita cupa B
  • 16-18 cm - cupa C
  • 19-21 cm - cupa D
  • 22-24 cm - cupa E

Dimensiunea sutienului (valoarea numerica din dimensiunea unui sutien) este deobicei corelata cu marimea noastra de la tricouri pentru ca exprima cat de late in spate (Sursa foto).

De ce ar trebui sa mai tinem cont este si de forma sanilor nostri - in functie de ea sa alegem un model potrivit.

Cred ca varianta cea mai simpla ar fi sa incerci diverse modele si diverse marci / magazine si, in timp, sa ramai la acele modele in care te simti confortabil.


Photo credit 

Comments