Un copac din Parcul Copou a căzut peste cinci elevi de la Liceul Negruzzi

Cinci adolescenţi ieşeni au ajuns la Spitalul de Copii, luni, în jurul orei 13.00, după ce un copac bătrân s-a prăbuşit brusc peste banca pe care stăteau. Trei dintre ei au suferit traumatisme şi necesită spitalizare, iar alţi doi au răni uşoare.

Ora 16.48: "S-a făcut cercetare la faţa locului, s-au audiat martori şi s-a întocmit un dosar penal. Împreună cu procurorul de caz vom stabili dacă cineva nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu prin faptul că nu a tăiat acest copac şi ulterior vom stabili încadrarea juridică a faptei", a declarat subcomisarul Lucian Mursa, şeful Poliţiei Municipiului Iaşi. Cel mai probabil angajaţii din subordinea Primăriei ar putea fi cercetaţi pentru vătămare corporală din culpă sau neglijenţă în serviciu.
Ora 16.25: Conducerea Liceului "Negruzzi" a anunţat că a demarat o anchetă internă privind incidentul din Copou. "Am demarat o anchetă internă. Oricum dacă avea avizul nostru sau nu, copacul tot s-ar fi prăbuşit. Chiar dacă intenţia profesorului a fost bună, ne deranjează că nişte clase au fost scoase fără ca noi să ştim. Pedagogic nu a greşit, el a abut o intenţie bună, a greşit instituţional. Comisia internă de anchetă va evalua întregul incident. Vor fi audiate părţile, elevii vor fi întrebaţi care e contextul şi se va discuta în consiliul profesoral", a anunţat Camelia Gavrilă, directorul Licelului "Negruzzi".
Profesorul de geografie, Alexandru Todiraş, a scos în parc două clase a IX-a E şi a XI-a C pentru o oră interdisciplinară de Geografie şi Biologie. Elevii de a IX-a E aveau oră de Geografie, iar cei de a XI-a C trebuiau să facă Informatică, dar profesorul celor din urmă a luat parte la proba de la Bacalaureat de evaluare a competenţelor digitale care a avut loc astăzi.
Ora 15.25: Un alt părinte, Marius Ursu, a cărui fiică a fost lovită la cap de crengile copacului susţine că cei care se ocupă de întreţinerea parcurilor ar trebui să fie mult mai implicaţi şi să prevină asemenea accidente. "Am văzut că era o bancă ruptă sub copac. Cei care întreţin parcurile din oraş ar trebui să se asigure că acest lucru nu se va mai întâmpla. Ce s-ar fi întâmplat dacă era acolo o bunică cu un copil mic?", a spus Marius Ursu.
Ora 15.15: Unii părinţi ai celor cinci copii au ajuns la spital foarte speriaţi. Tatăl lui Tudor Miron (Foto), care a fost transportat la Spitalul de Neurochirurgie, a susţinut că nu i se pare normal ca elevii să facă ore în parc. "Nu mi se pare corect ca elevii să meargă în parc, în timpul orei“, a spus Ghiocel Miron, vizibil afectat de incidentul din Copou.

Ora 15.00: Medicii de la Spitalul de Copii "Sf. Maria" susţin că cei cinci elevi, un băiat şi patru fete, vor rămâne sub supraveghere. "Sunt cinci pacienţi cu vârste între 14 şi 17 ani. Doi au fracturi la mâini, iar unul are o fractură deschisă la picior şi va necesita intervenţie chirurgicală. Ceilalţi prezintă traumatisme cranio-cerebrale. Starea lor este stabilă, dar vor rămâne internaţi pentru supraveghere", a spus Lucian Cernahoschi, medic primar pediatru la Spitalul "Sf. Maria".
Ora 14.20: Şefa Direcţiei de Servicii Publice Municipale (DSPM) Luminiţa Sălceanu, prezentă în Copou, a precizat că arborii au fost curăţaţi în acest an, dar nu-şi poate explica incidentul. "Noi am toaletat copacii din parc ultima dată în timpul curăţeniei din primăvară. Am scos arborii bătrâni, iar în locurile lipsă am replantat puieţi. Acest copac nu dădea semne că ar fi instabil, era verde, dar rădăcinile erau afectate, cred că şi din cauza iernii prelungite", a spus Sălceanu.
Şefii Primăriei dau vina pe vânt
Pe de altă parte, directorul tehnic al Primăriei, Mihai Chirica, ia în calcul posibilitatea ca arborele să se fi rupt din cauza vântului puternic de duminică seară. "Va fi verificată stabilitatea arborilor din acest perimetru", a afirmat Chirica.
Ora 14.08: Raluca Alexa, Andra Ursu, Tudor Miron, Andreea Neculce, Laura Cornea, toţi elevi în clasa a IX-a E la Colegiul „Negruzzi", erau cu profesorul de geografie în parcul Copou.
„Erau pe aleea principală, din faţa Casei de Cultură şi făceau fotografii în momentul în care un tei s-a prăbuşit peste ei. Au venit ambulanţele şi i-au luat la spital. Cu ei au plecat şi doi elevi să-i însoţească", a povestit profesorul Alexandru Todiraş (foto).
Şefii de la Direcţia de Servicii Publice Municipale, cea care se ocupă de spaţiile verzi din oraş, au mers în parcul Copou, dar nu au dat niciun fel de declaraţii. Criminaliştii au făcut măsurători la locul incidentului.
„Copacul nu era putred. Nu ştim ce s-a întâmplat", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.
Ora 14.00: Medicii de la SMURD spun că cele mai grave traumatisme le-a suferit băiatul de 17 ani, care a suferit o fractură deschisă la gamba stângă şi un traumatism cranio-facial. „Una din fete avea o fractură de gambă, o alta a suferit o contuzie în zona şoldului“, a afirmat Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.
Victimele, patru fete şi un băiat, sunt elevi la Liceul Negruzzi în clasa a IX-a E şi participau la un curs de geografie în aer liber.
Cinci adolescenţi cu vârste între 15 şi 17 ani se aflau pe o bancă în Parcul Copou, când un copac mai bătrân s-a prăbuşit peste ei. Ei le-au povestit medicilor de la Spitalul de Copii, unde au fost duşi de ambulanţa, că copacul s-a rupt din senin şi s-a prăbuuşit peste banca unde stăteau ei.
„Adolescenţii au ajuns la spital şi sunt în prezent investigaţi de medicii noştri pentru a determina cât de grave sunt traumatismele pe care le-au suferit“, a declarat Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii „Sf. Maria“.

sursa: www.adevarul.ro

Comments