Timp pentru mine

Educatie nonformala si voluntariat

Citesc tot mai des pe net articole din publicatii sau de pe bloguri personale referitoare la educatia nonformala si voluntariat. Am descoperit si literatura de specialitate despre cele doua teme, semn ca au din ce in ce mai multa cautare si printre (tinerii) romani.
Am observat ca exista o oarecare reticenta a oamenilor cu privire la ed. nonformala si voluntariat, in special a celor care privesc fenomenul din exterior, fara a avea contact (sau avand contact foarte slab din interior) cu el.

Educatia nonformala...De nenumarate ori mi s-a intamplat sa ma intrebe lumea: Da' te mai inscrii la un training?, Da' iti ajuta la ceva? sau varianta fericita Asta de unde o mai stii? (in cazul in care oamenii recunosc totusi un plus informational din urma unor astfel de sesiuni de formare). Ma uimesc unii care nu inteleg dorinta intrinseca de a invata mai mult decat niste cursuri seci pe care ti le ofera o institutie de invatamant; dorinta de a-ti dezvolta anumite abilitati prin intermediul unor persoane prietenoase, care fac aceste activitati din pasiuni (asta nu inseamna ca nu sunt si profi care predau din pasiune:P).

Voluntariatul...e ca o inghetata cu o aroma noua: nu poti sa spui daca iti place decat dupa ce ai incercat-o. Si aici, oamenii comenteaza: Da' tie ce iti iese? Lasa ca stiu eu sigur ca tu castigi ceva ca doar nu faci tu treaba asta fara bani! Pai, castig: experienta, acumulez cunostiinte, cunosc si ajut oameni!!! Nu toti sunt facuti pentru actiuni de voluntariat pentru situatii de urgenta, dar asta nu inseamna ca nu poti faci nimic in acest sens. Asta nu inseamna ca decat sa pierzi vremea, nu e mai benefic sa te inscrii intr-un ONG indiferent de profil sau de amploarea proiectelor sale.

De ce e bine sa le incerci pe amandoua?
Pentru ca te ajuta sa intelegi ce vrei sa faci in viata!
Pentru ca iti ofera o directie fara sa iti ceara nimic la schimb!
Pentru ca ambele sunt lucruri pe care le faci din proprie initiativa si fara a fi batut la cap de un sef antipatic!
Pentru ca asa poti sa cunosti oameni de la care ai ce invata sau oamenii pe care ii inveti tu din putinul pe care il stii!
Pentru ca primesti si oferi zambete!
Pentru ca iti ofera sansa de a-i observa obiectiv pe cei din jurul tau!

Nu ma astept ca oamenii care nu sunt implicati in astfel de activitati sa ma inteleaga, dar ma astept ca ei sa aiba curiozitatea sa incerce si asa ceva, apoi sa isi dea cu parerea!

Later edit: am citit intr-o carte un citat tare fain; vi-l las si voua: “Tinere, fa ca numele tau sa valoreze ceva” – Andrew Carnegie

Comments

Post a Comment