sustin 25%


La multi ani, studentilor din intreaga lume!

17 noiembrie a fost declarata, oficial, Ziua Internationala a Studentilor in anul 1941, de catre Consiliul International al Studentilor, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfasurate la Praga. Inca din anul 1939 ocupantii nazisti din Cehoslovacia, in Praga, au suprimat o demonstratie a studentilor de la Facultatea de Medicina din Universitatea Charles ce comemora crearea unei Republici Cehoslovace independente. In urma suprimarii demonstratiilor de catre nazisti, Jan Opletal's a murit. Tot atunci, 9 studenti si-au pierdut viata, iar alti peste 1200 au fost trimisi in lagare de concentrare.
In toamna anului 1989, pe data de 17 noiembrie, slovacii au cerut iesirea din comunism, prin demonstratii studentesti, urmand ca in ziua urmatoare sa faca acelasi lucru si cehii. Manifestatia desfasurata la Praga, la care au luat parte peste 15.000 de studenti, s-a soldat atunci cu circa 600 de raniti. Astfel, 17 noiembrie reprezinta punctul de pornire al manifestatiilor anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul „Revolutiei de catifea" din Cehoslovacia.
Ziua Studentilor este astazi printre sarbatorile oficiale din Grecia. Revolta studentilor politehnisti din Atena impotriva juntei militare greceşti din 1973 a ajuns la un punct culminant in 17 noiembrie. Odata cu primele ore ale zilei de 17 noiembrie un tanc AMX 30 a daramat portile blocate ale Politehnicii.
Si zilele oficiale de sarbatoare din Republica Ceha (din 2000, datorită eforturilor depuse de studentii cehi din Consiliile din institutiile de invatamant superior), si din Slovacia contureaza lupta studentilor pentru libertate si democratie.

17 noiembrie este ziua in care lumea a realizat faptul ca vocea studentilor e importanta pentru societate, ca e o necesitate care, vrand-nevrand, va fi exprimata.
Avand in vedere Sistemul Educational din Romania, cat mai dureaza pana cand se va ajunge si la noi ca studentii sa faca revolte in strada pentru a scrie si ei o bucata de istorie?

Comments