Timp pentru mine

Băsescu, huiduit la manifestaţiile organizate la Iaşi de Ziua Unirii

Traian Băsescu a declarat luni în faţa participanţilor la manifestările organizate la Iaşi de Ziua Unirii Principatelor că modernizarea statului nu este o himeră, o lozincă sau dorinţa cuiva, ci o necesitate pentru viitorul ţării, el fiind huiduit şi fluierat de oameni. Şeful statului a spus, la începutul discursului său, că o sărbătoare trebuie în primul rând respectată şi trebuie să fie un pilon în legătură cu care românii să se gândească la viitor.

Traian Băsescu: O sărbătoare trebuie în primul rând respectată
• "Nimeni nu are secretele viitorului. Privind în istorie, trebuie să observăm că marile momente ale istoriei noastre sunt legate de unitate, de respectul faţă de momentele pe care înaintaşii noştri le-au valorificat", a spus preşedintele.
• El a adăugat că Unirea din 1859 a marcat un moment fundamental în istoria românilor, care nu ar fi fost valorificat dacă nu ar fi fost apoi războiul de independenţă şi momentul înălţător de la 1918.
• "Marea Unirea nu s-a realizat nici în birouri, nici într-un oraş. S-a realizat cu sacrificiul generaţiei tinere, care a pus ţara mai presus chiar decât viaţa, o generaţie care a ştiut să fie unită, care a ştiut să fie puternică", a declarat Traian Băsescu.
• Şeful statului a mai spus că ultimii ani reprezintă o perioadă în care toţi ar fi trebuit să înţeleagă faptul că "modernizarea statului român nu este o himeră, nu este o lozincă, nu este o dorinţă a cuiva, ci este o necesitate a românilor, o necesitate a viitorului acestei ţări".
• Preşedintele le-a urat românilor să aibă tăria să continue reforma în sănătate, în educaţie, să facă reformă în justiţie, în agricultură, "adică să modernizeze ţara".
• "La mulţi ani şi putere să vă faceţi ţara aşa cum o vreţi", le-a urat Băsescu oamenilor.
El a fost huiduit şi fluierat pe tot parcusul discursului, care a durat aproximativ cinci minute.
După discurs, Băsescu a depus o coroană la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, fiind de asemenea huiduit.
Toate oficilaităţile prezente la manifestări au depus apoi coroane de flori la statuia domnitorului, apoi s-au prins în Hora Unirii.
Pentru câteva momente, preşedintele s-a prins şi el în hora Unirii, după care s-av retras în hotelul aflat în Piaţa Unirii.

Baconschi a făcut apel la unitate, însă a fost huiduit şi fluierat
• "Majoritatea de bun simţ a românilor gândesc româneşte, ştiu cât de importantă este unitatea naţiunii", a susţinut Baconschi.
• "Numai prin muncă şi respect, nu prin manipulare vom reuşi să depăşim acest moment" al crizei economice, le-a mai spus ministrul de Externe participanţilor la manifestări.

Constantin Simirad: Această manifestare va rămâne în istorie drept una odioasă
• Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a declarat în faţa participanţilor la manifestările de la Iaşi că în Piaţa Unirii au fost aduşi oameni cu autobuzele, adăugând că vede o satisfacţie pe chipul celor aduşi aici.
• "Este o satisfacţie de pubertism întârziat. Nu ne caracteriziează ce s-a întâmplat aici. E o acţiune pe care nu o agreez. Legea ospeţiei a fost încălcată. Domnule primar, să vă fie ruşine pentru organizarea acestei manifestări", a spus Simirad.

Primarul Iaşiului Gheorghe Nichita: Vă implor să respectăm această sărbătoare
• "Vă invit, vă implor să respectăm această sărbătoare a naţiunii, să lăsăm deoparte discuţiile persoanele şi să arătăm că ne respectăm idealurile", şi-a început Nichita discursul în faţa celor aproximativ o mie de persoane adunate în piaţă.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns luni dimineaţă în Piaţa Unirii din Iaşi, unde au loc manifestările de Ziua Unirii, în prezenţa a aproximativ o mie de persoane, şeful statului fiind puternic huiduit din mulţime. Preşedintele a primit onorul Gărzii Militare, în timp ce din mulţimea adunată în Piaţa Unirii se auzeau huiduieli şi fluierături. De asemenea, unii dintre participanţi au strigat "Hoţii".
Pentru scurt timp, preşedintele şi-a părăsit locul amenajat pentru oficialităţi şi a mers să discute cu un grup de militari în rezervă care îl huiduiau şi scandau "Demisia", după ce s-a consultat cu şeful dispozitivului de securitate al SPP.
El a stat de vorbă cu aceştia câteva minute, după care s-a întors pe scările de lângă scana amenajată în piaţă.
În mulţime se află şi liderii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, dar şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
La manifestările organizate la Iaşi la împlinirea a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române participă şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea şi ministrul de Externe Teodor Baconschi.
În programul manifestărilor organizate la Iaşi figurează discursuri ale oficialităţilor, un ceremonial religios, depuneri de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, defilarea gărzii de onoare, precum şi hora Unirii.
După terminarea manifestărilor din Piaţa Unirii, oficialităţile se vor deplasa la Biserica Trei Ierarhi, unde vor depune coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Primăria şi Garnizoana Iaşi vor oferi aproximativ 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi participanţilor la manifestările din oraş, acţiunea urmând să aibă loc în centrul municipiului. În oraş vor fi împărţite 5.000 de steguleţe tricolore şi 2.500 de cocarde.
Primăria Iaşi a alocat aproximativ 500.000 lei pentru organizarea manifestărilor dedicate Unirii Principatelor.
Liderii locali ai PSD şi PDL Gheorghe Nichita şi Mihaela Popa au făcut apel atât la politicieni, cât şi la simpatizanţii partidelor să nu politizeze festivităţile de la Iaşi organizate de Ziua Unirii.
Preşedintele Traian Băsescu este aşteptat, luni după-amiază, şi la manifestările organizate de Ziua Unirii la Focşani.
La manifestările de la Focşani şi-a anunţat prezenţa şi preşedintele PSD, Victor Ponta, care va fi însoţit de Ecaterina Andronescu, Ilie Sîrbu, Dan Nica şi Dan Şova.
Manifestările dedicate aniversării a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române se vor desfăşura în Piaţa Teatrului "Maior Gheorghe Pastia" începând cu ora 15.00.
Sursa

Comments