Timp pentru mine

Studentul roman, pe durata sesiunii



Orice student a fost incercat macar o data de spaima aia cu “vine sesiunea!”
Cred ca ati mai auzit indemnul de a te apuca de invatat din timp, de a-ti sistematiza materia, de a invata logi si altele... Daca nu esti in unul din cazurile astea fericite, inseamna ca in ultima noapte dinainte de examen te-ai facut bun prieten cu ceasca de cafea si ai aprofundat intens materia (sau abia daca ai apucat sa o citesti).
Pregatirile pentru examen sunt toate la fel: te imprietenesti cu un coleg pe care-l stii mai bazat, ajungi din timp in sala de examen si ii opresti si lui un loc (preferabil in fata ta ca sa ai o panorama buna) si ii spui celebra replica “daca stim, ne mai ajutam si noi”.
Colegii din anii mai mari – o adevarata comoara! Fie ca e vreun coleg de camera mai ‘trecut prin viata’, fie ca e vreo ruda de gradul 7 cu care nu ai mai vorbit de nu stiu cand (probabil de la cealalta sesiune cand ti-a furnizat informatii asemanatoare), ei sunt cei de la care afli subiectele pe care le-a dat anul trecut, daca proful da sau nu pe numere, daca ‘ne mai putem si noi misca putin”.
Pe durata examenului, brusc toti studentii sunt bolnavi si ii apuca tusea. In pana de idei si de ajutor extern, orice student isi incearca talentul literar si, bazandu-se pe creativitate, incearca sa abordeze macar o parte din exercitii.
La finalul examenului, studentii se intalnesc si se consoleaza pt ca “stim noi cum pune proful notele”, “din aia de anul trecut, mai bine de jumate au picat” si nota de optimism “lasa ca ne vedem in restante!”.
In momentul afisarii rezultatelor, incep sa se faca si pronosticurile: “poate raman si anul asta la buget ca semestrul trecut X-ulescu a avut aceeasi medie si uite ca a fost la buget”. E momentul in care studentii devin foarte uniti - in special in momentul in care adreseaza sincere felicitari unor cadre didactice - si cand incep a se organiza in grupuri pentru a frecventa monumentele culturale din oras (baruri, cluburi etc.).
Urmeaza o scurta vacanta, inca un semestru probabil mult prea scurt pentru ca va veni iar sesiunea.

Asa trece anul 1... asa trece anul 2 (cand inevitabil trebuie sa te hotarasti ce faci cu Licenta)... si asa trece si anul 3 (cand trebuie sa iti dai Licenta!). Asa trece si Facultatea, numarand sesiunile si chefurile de dupa.

Comments

Post a Comment