Timp pentru mine

ani de liceu, cand la mate dai de greu!


Din cate am inteles din presa: s-au afisat rezultatele pentru elevii care au sustinut examenul de Bacalaureat, in sesiunea de vara 2011.
Rezultatele: dezastruoase. Citeam in presa din on-line ca e cea mai slaba promovabilitate din ultimii 20 de ani. Elevii, bineinteles, acuza subiectele ca au fost prea grele, parintii dau vina pe autoritati si pe atitudinea lor de discreditare a cadrelor didactice si a elevilor...

Sunt oarecum de acord cu aceste pareri in sensul ca DA, subiectele de la matematica (in special M1 pe care l-am dat si eu) sunt destul de dificile (in general), iar sistemul de educatie este hulit de catre cei avizati, dar si de catre cei mai putin avizati. Dar, masurile luate in acest an de Minister (acele camere de filmat care ar fi trebuit sa fie in toate centrele unde s-au sustinut probele scrise) au scos la iveala si un alt adevar dureros: elevii romani erau obisnuiti sa copie! Sa fie oare si asta o cauza a rezultatelor slabe?
In interviurile luate de catre ziaristi de la absolventi, unul scuza picarea examenului prin faptul ca "nu s-a putut copia" (evident, nu?!). Un altul spunea ca a picat pt ca "a scris Ultima noapte de dragoste pt ca credea ca e drama"; la o asa perla, mi se pare normal sa pice!
Nu contest faptul ca poate sunt profesori care nu isi fac bine meseria, dar de ce sa nu recunoastem ca sunt si parinti care nu s-au interesat deloc de soarta copiilor in cei 4 ani de liceu si, acum, cer performanta. Subiectele au fost dificile...ok, dar nu s-a mers tot pe varianta publicarii subiectelor dinainte si in ziua examenului s-a tras la sorti varianta?

E dificil pentru promotia 2011 ca a fost generatia de sacrificiu pentru implementarea acestor masuri, dar, la un moment dat, ele trebuiau luate! E dificil pentru cadrele didactice din preuniversitar pentru ca in viitorul an scolar se va trage mult de ei, din toate partile, pentru a-i face genii macar pe cei din viitoarea promotie 2012; e dificil pentru cei din mediul universitar pentru ca, in conditiile acestei promovabilitati, locurile la facultati nu se vor ocupa asa de usor ca in alti ani. Dar cel mai dificil cred ca e pentru elevi pentru ca TREBUIE SA SE APUCE DE INVATAT SERIOS.

Comments