din invataturile batranului intelept

Ma mai apuca din cand in cand melancolia de student si incep sa scriu despre cum e sa fii in sesiune, despre cum e sa fii student la Psihologie sau cum e sa fii voluntar. Acum, pentru ca noul an universitar sta sa inceapa si pentru ca vechimea in Facultate imi permite (deci, va rog, intru in anul 3 :D), imi permit sa dau sfaturi bobocilor (din invataturile batranului intelept :))

Inceputul facultatii e la fel pt toti: curiosi si timizi, zeci de tineri se aduna anual la festivitatea de deschidere a anului universitar, mandri ca au trecut de povara examenului de Bac (anul acesta chiar se pare ca asa este, o povara) si bucurosi ca acum vor avea carnet de STUDENT. Numai ca pentru unii urmeaza 3 ani normali, iar pentru altii urmeaza 3 ani extraordinari. Toti vin cu sperante infinite legate de ceea ce va urma, dar doar unii si le si indeplinesc. Deci... ce e bine sa faci pentru a fi in a doua categoie?
  • Fa-ti prieteni in anii mai mari. Sunt o adevarata comoara inainte de examene. Daca nu stii cum, incearca in ONG-urile de profil sau pe forumul infouaic. Fa-ti prieteni multi si buni sau macar incearca sa fii ingaduitor cu oamenii noi pe care ii cunosti. Chiar daca venim cu anumite obiceiuri din liceu si chiar daca inca mai suntem loiali gastii pe care o aveam atunci, acum e altceva. E important sa ai pe cineva aproape (mai ales daca nu mai stai la mama acasa), e important sa te intelegi ok cu un coleg care iti va fi partener de lucru intr-un proiect sau intr-o prezentare
  • Fii voluntar: asociatiile studentesti sunt locul in care poti sa inveti enorm de multe lucruri practice, sunt locul unde iti faci enorm de multi prieteni si ajungi intr-un moment in care iti dai seama ca munca ta conteaza.
  • Aici, creeaza-ti amintiri: legate de tipul ala fain pe care la-i cunoscut intr-un club, legate de berea la care ieseam deobicei intr-un pub, legate mirosul placut de tei de pe Copou. Fa lucruri care te reprezinta si de care esti mandru. Asuma-ti ceea ce faci si nu te lasa influentat de parerile celor din jur. Fa ceva de calitate care sa ramana.
  • Fa-te remarcat! Fii tu colegul care stie tot ce e nou, fii tu studentul pe care il vezi implicat in multe activitati extrascolare, fii tu un viitor posibil colaborator de incredere pt oricine. Ajuta-i pe toti cand poti pt ca asta iti va deschide niste usi.
  • Aplica pentru stagii de practica sau posturi de intership. Facultatea de cele mai multe ori iti organizeaza o practica de specialitate de fatada, in care unii reusesc sa fenteze profesorul indrumator, iau o nota mare si atat. Insa, in firme si companii se invata adevarata meserie si nu putine sunt ocaziile in care astfel de stagii pot reprezenta pentru tine un viitor job.
  • Sa petreci... dar cu masura. Iesi in oras cu ai tai colegi, organizeaza petreceri ad-hoc, cunoaste-i pe cei pe care ii vezi zilnic la cursuri sau la seminarii. Mergi in tabere, scoli de vara, teambuilding-uri sau... macar in weekend, la munte, cu o parte dintre colegi.
  • Chiar daca pare greu, incearca sa iti fie drag sa mergi la Facultate. Asta e singurul lucru pe care ti-l vei aminti sigur la finalul facultatii sau peste 10 ani.
  • Incearca sa iti cunosti profesorii. Nu toti sunt naspa si aiurea, plictisiti si fumati (aceste calificative nu le-am scris din experienta personala, ci din cele povestite de anumiti “colegi” :P), ci unii poate considera ca asa e singurul mod in care se pot impune sau poate ca unii dintre ei, satuli de zecile de studenti care au ajuns pe bancile facultatii intamplator, nu mai au rabdare de a-i gasi pe cei pasionati. E vorba de o selectie naturala: cei buni se fac singuri remarcati (adreseaza intrebari, provoaca la dezbateri, se documenteaza).
  • Invatati, invatati si iar invatati!”... sau macar o treime din acest dicton e bine sa il aplicati. Experienta mi-a dovedit ca nu ce-l care are note super-mari stie si mai mult, ci important e sa intelegi macar ceea ce inveti, sa ii gasesti o logica, sa te folosesti de timpul pe care il petreci la seminarii in mod util. Notele nu sunt puse intotdeauna pe ceea ce stii, ci si pe dorinta de a invata. Incearca sa acumulezi informatii din timp pentru sesiune. Doua saptamani sunt uneori prea putine pt atata materie, iar cafeaua nu e intotdeauna o solutie.
  • Informeaza-te: despre materiile de curs (si despre profi), despre subiecte tangentiale profilului pe care il studiezi la facultate, dar care te pasioneaza, despre ce se intampla in oras, despre conferinte si workshopuri la care ai putea participa, despre ce poti face dupa licenta etc.
  • Incearca sa vezi si sa faci lucruri noi. Daca esti genul de student plictisit de ceea ce faci si vezi in orasul unde studiezi (si daca dispui si de ceva bani) aplica pt Work&Travel sau pt o bursa Erasmus. Eu una am avut mereu senzatia ca mai am multe chestii de facut aici si, avand si alte lucruri de facut in afara de facultate, nu am incercat nici una din cele doua si nu pot sa zic ca imi pare rau. Dar sunt oportunitati pe care e bine sa le aveti in vedere.
  • (si poate ca eu nu sunt cea mai in masura sa dau acest sfat dar,) Studentia se traieste cel mai adevarat la camin. Scurtele mele experiente de genul acesta mi-au dovedit ca acolo se istorisesc cele mai nebune povesti personale, acolo mancarea facuta la comun se dovedeste a fi extrem de buna si gustoasa, acolo e ca si cum te-ai abona la un newsletter general si nu platesti nimic. Aaa...defapt si mancarea de la cantina e buna (dar nu ca cea facuta in camin in timp ce mai afli barfe noi :P)
Bucurati-va de Facultate si de anii pe care ii petreci in ea. Bucurati-va de oameni si de experientele pe care ea vi le aduce in cale. Incercati ca prin intermediul ei sa va pregatiti un viitor sigur.

Comments