Timp pentru mine

pentru noi sau pentru ceilalti?

Ne imbracam frumos si ne aranjam pentru noi sau pentru ceilalti?
Iubim si ne declaram iubirea pentru noi sau pentru ceilalti?
Citim si invatam pentru noi sau pentru ceilalti?

Adesea ni se intampla sa intalnim persoane care, in mod constient sau nu, joaca teatru. Incearca sa ne minta pe noi (uneori si pe ei) ca ceea ce spun, ceea ce simt , ceea ce gandesc e veridic. Defapt, de multe ori, adevarul spus este ori o denaturare a celui existent, ori o exagerare a acestuia. Credem ca asa parem mai interesanti si ca lumea va avea o impresie mai buna despre noi.
Insa, nu tot timpul este asa. Ipocrizia, o data identificata, e o povara greu de dus pe umerii nostri. Din momentul in care esti asociat cu titlul de "mincinos" sau "laudaros" cu greu mai poti scapa de aceasta eticheta.
Am cunoscut oameni care erau placuti, interesanti, faini cand vorbeam cu ei in particular. Doar ca nevoia de a se face remarcati, de a iesi din umbra cuiva sau, din contra, faptul ca aveau pe cineva care sa le tina spatele, ii facea sa epateze, sa se dea in spectacol, sa exagereze, sa faca pe copilul alintat caruia i se permite orice. Iar asta le atragea mai multi dusmani decat prieteni...
Suntem ceea ce suntem prin lucrurile pe care le facem, prin lucrurile pe care le spunem sau le gandim si mai putin prin ceea ce vor altii sa parem, sa fim sau sa spunem.

Comments