Timp pentru mine

(Arta de) A fi psiholog

Intrand dimineata pe maria sa, Facebook-ul, am gasit pe wall-ul unei prietene articolul de mai jos. Textul, desi putin cam prea plin de metafore pentru gustul meu si poate pe alocuri continand unele exagerari, merita totusi citit.

Arta de a fi psiholog nu se invata, ci se traieste si se experimenteaza, deoarece nu exista un complex de canoane care sa-ti dea cheia misterelor psihice, a structurilor diferentiale ale vietii sufletesti. Nu esti un psiholog bun daca tu insuti nu esti un subiect de studiat, daca materialul psihic nu ofera zilnic o complexitate si un inedit, care sa excite curiozitatea ta continua. Nu te poti initia in misterul altuia daca tu insuti n-ai un mister in care sa te initiezi
Pentru a citi textul in intregime, vezi aici.

Si, evident, m-am gandit la mine si la ce pot, ce ma simt capabila sau, pur si simplu, ce m-ar defini ca psiholog. Cred ca cel mai mult abilitatea de a asculta, calmul si diplomatia. Nu pot fi prea empatica si asa stiu ca nu sunt facuta pentru a fi terapeut. Faptul ca sunt organizata e un extraordinar atuu pentru domeniul organizational, curiozitatea si poate riguriozitatea - pentru cercetare, rabdarea - pentru consiliere.
E bine de stiut ce face un psiholog pentru a nu avea anumite expectante de la el pe care el, din cauza profesiei pe care o are, sa nu ti le poata indeplini. Psihologul:
  • NU da sfaturi si nu iti rezolva problemele
  • nu prescrie retete
  • nu lucreaza cu nebuni (sau cel putin nu cu cei declarati :P)
  • insa, el TE AJUTA sa iti rezolvi problemele, sa gasesti solutia
  • te ghideaza
  • te asculta
E adevarat ca vedem frecvent pe la TV cate un psiholog care vorbesti in emisiuni pe diferite teme, insa nu toti psihologii sunt Super Nanny, dr. Cristian Andrei sau Mirela Zivari (sau cel putin aceste nume le asociam eu cu meseria de psiholog, stiindu-le de la TV inainte de a ma inscrie la facultate).

Pentru a fi un bun psiholog este nevoie si de o buna pregatire, asa ca e bine sa alegi in cunostiinta de cauza Facultatea la care te inscrii, avand in vedere traditia lor in acest domeniu, dar poate si orientarea pe care in fiecare centru.

Comments