ce am invatat eu in 3 ani de zile...


Facultatea poate reprezenta pt tinerii absolventi un mediu de crearea a unor conexiuni, un mediu de acumulare de cunostiinte sau, pur si simplu, un mediu in care inveti despre viata.
Intalnim colegi, oameni care in timp ne devin prieteni, oameni de la care obtinem sprijin atunci cand dam de greu sau oameni de la care invatam atunci cand ne simtim incapabili. Pe unii ii iubim pt ceea ce reprezinta pt noi, pe altii incercam sa ii evitam pt ca nu reusim sa ne intelegem cu ei; pe unii stim ca ii vom avea alaturi mult timp de acum inainte, pe altii ii vedem deja ca si plecati din jurul nostru.
Ei sunt egalii nostri si, din acest motiv, poate nu ii judecam la fel de aspru precum o facem cu alte persoane pentru ca, in facultate, cunoastem si tot felul de cadre didactice. Chiar daca poate nu avem competenta sau calificarea necesara, noi (in umila noastra calitate de studenti) ne permitem din cand in cand sa ii evaluam pe cei care ajung la catedra si pe care ii apelam generic cu titlul de “profesor”. Pe unii ii apreciem pentru ceea ce sunt in calitate de profesionisti, pe altii pentru ceea ce sunt ca oameni, pe unii pt ambele, iar pe altii pt nici una din astea.
Am intalnit cadre didactice care iti spun “Tu esti de 9, dar pt ca stiu ca esti un student capabil iti dau 10”. Poate ca Pedagogia considera a nu fi corect un astfel de tratament si, din punct de vedere metodologic, sunt de acord cu acest lucru. Dar pentru viitorul specialist, adultul care poate inca nu s-a format pe deplin, un gest ca acesta poate reprezenta cel mai de pret imbolt pentru a deveni mai bun.
Am intalnit si, la polul opus, cadre didactice care, din dorinta de a plati niste polite, s-au folosit de arma lor cea mai de pret (adica nota) pentru a-si manifesta frustrarea ca nu au fost la un moment dat prea putin bagati in seama. Poate ca avem tendinta de a ne supraevalua sau de a fi lipsiti de modestie, dar sunt chestii care mai “transpira” fata de studenti in ceea ce privestea notarea si, atunci cand sunt anumite lucruri care parca nu se leaga, aceste orgolii pot fi o explicatie. Corect? Nu. Real? Da.

Si am mai invatat ceva: in orice institutie care se respecta, cele mai importante persoane (cele fara de care lucrurile ar sta in loc) sunt secretarele si casierii, paznicii si femeile de serviciu.

La final de facultate, pot spune ca cel mai implinit absolvent poate nu este cel care a avut 10 pe linie, cel care a fost cel mai popular coleg din an sau cel care si-a inscris numele peste tot, ci poate cel mai implinit absolvent este cel care a furat cea mai multa “meserie”, cel care si-a gasit drumul in viata sau cel care i-a ajutat pe cei mai multi colegi atunci cand acestia aveau nevoie!

Comments

  1. Ca de obicei, meriti felicitari ! Ti-ai ales bine facultatile, zic eu. Ramane de vazut ce cariera te va atrage mai mult sau care te va dezamagi mai mult. Oricum, excelezi si in psihologie si in comunicare! Iti doresc un viitor luminos si sa te simti implinita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pt felicitari si pt urari. Aceleasi ganduri bune, cu mult succes si impliniri nenumarate!

      Delete

Post a Comment