Halloween-ul la romani

Sfarsitul lui octombrie vine, inevitabil, pt petrecaretii din toata lumea cu sarbatoarea denumita de Halloween.
Obisnuim sa credem ca este o inventie americana, insa, de fapt, este o sarbatoare de origine europeana care semnifica Ziua tuturor sfintilor. Se pare ca originile sarbatorii se regasesc intr-un festival antic celt pentru strangerea recoltelor. Manifestarile erau foarte asemanatoare cu cele de-acum, petreceri in costume, transformarea dovlecilor in felinare, aprinderea focurilor, vizitarea locurilor bantuite, povesti infricosatoare, precum si celebrul "trick-or-treat". In alte zone, aceasta manifestare era considerata Festivalul mortilor, incepea la 29 octombrie si tinea pana la 3 noiembrie. In timpul festivitatilor, saracii cerseau mancare si oamenii le ofereau placinte, in schimbul promisiunii de a se ruga pentru sufletele mortilor din familia lor. Sarbatoarea a fost “exportata” peste Ocean prin intermediul emigrantilor.
Dincolo de componenta istorica a evenimentului, Halloween-ul imi pare a fi azi mai mult un mijloc de distractie (care, de altfe, nu cred ca trebuie sa fie ceva de condamnat). Ideea costumelor nu prea imi pare interesanta (avand in vedere ca avem si noi mascaturile noastre de Anul Nou), cum nici partea cu "trick-or-treat" (ca avem si noi colindul si uratul nostru; dar noroc ca nu am preluat si acest obicei).
De la an la an, fenomenul a prins amploare si, daca la inceput, Halloween-ul era sarbatorit doar de tineri, in cluburi, azi vedem si copii prescolari care se pregatesc la gradinita de aceasta sarbatoare. Vedem in magazine fel de fel de accesorii utile pt petrecere, aflam de evenimente special organizate cu ocazia acestei sarbatori.
Dar a trecut Halloween-ul si iata-ne la inceput de noiembrie... de "sweet november" :D

Comments