Timp pentru mine

Babe de Martie

Un obicei frumos in traditia romaneasca asa cum este cel al alegerii "babelor" are astazi rol de amuzament pentru multi dintre noi, insa, in trecut, avea o insemnatate aparte in formarea valorilor familiale traiditionale.
Credinta populara spune ca "Babele" sunt vrajitoare care au puterea sa influenteze starea vremii intr-o singura zi, caci in aceste zile pana si Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, incepe sa dezbrace cele 9 cojoace pe care le poarta din iarna. Mai mult, ele pot determina starea sufleteasca si dispozitia care te vor insoti tot anul, pana la sosirea celorlalte Babe, anul viitor.

"Babele" simbolizeaza o traditie romaneasca fascinanta, o legenda invocata in mituri si istorisiri romanesti, bazata atat pe interpretarea "babeasca" a vremii, cat si pe ritualurile care se petreceau in sanul familiei traditionale. Potrivit traditiei populare, incepand cu 1 si pana pe 9 martie se alege o zi, sau o baba,  care va anticipa starea de spirit, norocul si predispozitia fiecaruia, pana la "babele" de anul urmator.
Frumoasa si insorita, sau dimpotriva, ploioasa si inorata, aceasta zi este determinanta pentru cei care isi aleg Baba si se spune ca ii va reprezenta tot anul. Asadar, fie vor avea noroc cu carul, fie vor avea parte de incercari primejdioase.
"Se spune ca vremea din aceste zile releva starea launtrica si bunatatea sufleteasca a fiecarei persoane. Astfel, daca vremea este frumoasa si soarele straluceste, omul este voios si bun la suflet si ii va merge bine tot anul urmator. In schimb, daca vremea este intunecata, acela nu va fi un om bun la suflet si va fi suparacios tot anul. Pe de alta parte, se spune ca daca ninge sau ploua in acea zi este semn de bogatie", ne spune Paula Popoiu, muzeograf si director al Muzeulului Satului din Bucuresti.

Mai multe informatii pe: Sursa text
Pentru amuzament: Sursa foto

Comments