Timp pentru mine

BAC-ul… pe vremea mea

Azi s-a sustinut si ultima proba scrisa din sesiunea de vara a Bacalaureatului, promotia 2013. S-a incheiat cu scandal, cu mita bagata in pachetele de servetele, cu fituici gasite in banci si cu multe alte probleme.
E evident ca de cand am terminat eu liceul (adica din 2009 – daca nu am gresit la calcul :P) si pana acum s-au mai schimbat unele lucruri. Noi am fost ultima generatia cand s-a putut da Bac-ul la Sport; dupa noi, s-au scos probele orale la limba romana si la limba straina (sau au capatat o alta forma), s-au introdus camerele de supraveghere si… anul acesta se pare ca s-a introdus si scandalul pentru spaga! Dar a fost parca si un lucru bun: mai putine perle (sau poate doar mai putine facute publice catre mass-media).
Goana dupa note? Era si atunci, este si acum. Elevi care invata si elevi care… nu prea? Si atunci, si acum. Si noi (ca si absolventii din aceasta generatie) speram sa ne pice romanul la romana la scris, doar ca la noi s-a si nimerit :D.
Scandalul mediatizat azi la Bolintineanu a creat o imagine destul de trista a sistemului: parinti care trageau isterizati in politisti, elevi ”saltati” din salile de examen pt a da declaratii (imagine care, pentru mine, aduce putin cu mascatii care salta infractorii in plina noapte, de acasa) si ziaristi care se zbateau pt o ”exclusivitate” de la elevii cu pricina… toate astea pt a realiza ceva ce e normal sa se intample: persoanele care au dat sau au luat spaga sa fie sanctionate.
Putin ironica mi s-a parut una dintre televiziuni care a asezonat acest reportaj cu o muzica de fond care era un colaj intre Gaudeamus igitur si We will rock you.
Scuze exista si de o parte (apropo, tot azi a aparut o stire care ne informa faptul ca un cadru didactic din Romania castiga intr-o luna de predare cat castiga un cadru didactica din Luxemburg in 4 ore!!!) si de alta (doar ca din perspectiva elevilor sau a viitorilor studenti lucrurile incep sa se mai schimbe deoarece universitatile incep sa ia in calcul reintroducerea examenului de admitere pt a nu mai lua in calcul notele de la Bac). Problema nu e la scuze si la explicatii, ci la masurile care trebuie luate pt ca aceste probleme sa nu se repete.



PS: prevad ca de maine curg stirile cu absolventii de liceu care sarbatoresc Bac-ul in cluburi, judetele fruntase dupa afisarea notelor si rezultatele vedetelor autohtone la acest examen.

Comments