Timp pentru mine

Ce isi doreste un tanar de la primul job?

Cred ca este adevarat ca aproape toti ne dorim sa ne ingajam, in primul rand, din nevoia de a avea bani. Insa, eu vreau sa vorbesc si despre nevoia noastra de a ne angaja pt a practica ceea ce am invatat in scoala sa facem; deci, nu ma refer la joburile alea de studenti (a se vedea cele de promoter sau de call-center) pt ca putini sunt cei care fac asta din pasiune sau pt ca vor sa-si faca o cariera in acest domeniu.
Deci, ce ne dorim de la primul job ”serios” din cariera?

  • Un mediu de lucru prietenos: daca abia ai terminat facultatea inseamna ca inca simti nevoia de a fi intr-o atmosfera prietenoasa, vesela, plina de colegi si de prieteni… Tensiunile de la locul de munca te pot inhiba foarte mult, iar supraincarcarea nu te ajuta deloc in acest sens.
  • Program flexibil: daca inca mai esti student atunci cand iti gasesti primul job, e important sa mai poti fugi din cand in cand si pe la facultate, sa mai dai un examen, sa mai sustii o prezentare… Pentru ca scoala - ca si job-ul de fapt - daca le amani prea mult, la un moment dat iti vine prea greu sa le faci.
  • Un sef care sa iti fie si mentor: esti la inceput de cariera. Te loveste de faptul ca o mare parte din teoria pe care o inveti in facultate nu prea se aplica si iti este greu sa te confrunti cu realitatea (care mai poate fi si urata). Ai nevoie de o persoana care sa te invete, sa te ajute sa te adaptezi la cerintele locului de munca, o persoana care sa iti permita sa ”furi” de la ea din meseria pe care o practica, o persoana care sa te invete sa lucrezi ”curat”.
  • Posibilitatea de a creste profesional: cand te angajezi pe post de junior, te astepti sa faci chestii cele mai simple din departament pt ca inca nu ai competenta necesara pt a face lucruri complexe. Doar ca treptat simti nevoia ca cineva sa te invete si din lucrurile mai complicate si sa aiba increderea ca poti rezolva si task-uri de acest fel.

Ca si in cazul unor posturi precedente, m-am apucat sa scriu lucruri pe care le gandeam si poate scriindu-le mi le-am mai pus in ordine. Evident ca o tema ca cea incepusa mai sus poate fi continuata la nesfarsit, dar pentru mine ea se termina aici.

Comments