Echilibru munca-familie… de sarbatori



E Ajun de Craciun, perioada in care, mai mult ca oricand, ne dorim sa uitam de munca si sa petrecem timp de calitate alaturi de cei dragi.
Psihologul Doru Dima ne ofera cateva sugestii prin care sa mentinem un echilibru mai bune intre viata profesionala sic ea personala… de sarbatori si nu numai atunci:
  1. Închideți-vă telefonul mobil
Dacă vă verificați constant telefonul mobil de mail-uri de la muncă și noutăți, cum veți reuși să aveți cu adevărat timp liber? Trebuie să renunțați la obiceiul de a verifica telefonul în mod constant pentru a realiza un echilibru sănătos între muncă și viață personală.

  1. Exersați
Poate credeți că nu aveți destul timp pentru a adăuga totul pe lista cu activități “de făcut”, dar rezervarea câtorva minute pentru exerciții fizice poate face minuni. Chiar și o plimbare de 10 minute vă poate crește productivitatea considerabil.

  1. Programați-vă activitățile
De fapt, faceți un program pentru tot. Indiferent dacă este timp petrecut cu copiii, o noapte cu prietenii sau pur si simplu timp petrecut de unul singur, atunci când puneți lucrurile pe hârtie, totul devine ca orice angajament de la muncă, deci va fi mult mai probabil să vă duceți planurile până la capăt în loc să le anulați.

  1. Folosiți-vă toate zilele de concediu
Cei mai mulți oameni nu-și folosesc toate zilele de concediu disponibile. De ce nu? Este ca și cum ați lăsa banii pe masă. Timpul de după o vacanță este, de obicei, o perioadă a productivității crescute.

  1. Cereți și veți primi
Multe companii au politici pentru asigurarea echilibrului dintre viață personală și muncă ce oferă anumite avantaje pentru flexibilitatea angajatului. Dacă aveți nevoie de ceva cum ar fi un program special sau un calculator de pe care să lucrați de acasă, nu poate strica să cereți. Adunați-vă gândurile înainte să cereți aceste lucruri și explicați amănunțit de ce le doriți.

  1. Dormiți
Somnul este foarte, foarte important. Majoritatea oamenilor pur și simplu nu dorm destul. Privarea somnului reduce productivitatea angajaților și diminuează calitatea muncii.

  1. Învățați să spuneți “nu”
Stabiliti-vă prioritățile și învățați să spuneți „ nu” lucrurilor care vă îndepărtează de la rezolvarea lor. Dacă vreți să petreceți timp cu copiii, de exemplu, spuneți “nu” ieșitului cu prietenii după serviciu. Dacă vreți să petreceți mai mult timp cu colegii de la muncă, atunci va trebui să petreceți mai puțin timp cu familia. Oricum, va trebui să învățați să spuneți “nu” pentru a avea un echilibru eficient între viața profesională și cea personală.

  1. Nu mâncați în fața calculatorului.
Păstrați-vă măcar 15 minute în mijlocul zilei pentru a pleca de la birou. Mâncați în parc sau ieșiți chiar și pentru a bea doar o cafea. Doar asigurați-vă că ieșiți să vă relaxați puțin. Pentru a crește productivitatea angajaților, managerii și angajații deopotrivă trebuie să înțeleagă importanța echilibrului dintre viața personală și cea profesională și să lucreze împreună pentru a o îmbunătăți. În final, este un câștig pentru toți – pentru companie, pentru angajat și pentru cei dragi angajatului.

Comments