Cum lasi loc de ”buna ziua”… chiar si cand pleci dintr-o corporatie

Schimbarile in cariera sunt etape firesti si, indiferent de motivul care sta la baza acestui fapt (demisie sau concediere), este important cum alegi sa o faci. Este important cum transmiti aceasta decizie, dar si cum te comporti in ultimele zile in companie.


Cel mai logic parcurs al acestei situatii este sa iti informezi in primul rand managerul direct. Iti poti motiva sau nu alegerea. Benefic este sa ii prezinti situatia cu sinceritatea pentru ca exista si situatia cand motivul care sta la baza deciziei tale poate fi rezolvat si intern, fara a fi nevoie sa parasesti compania.
Urmatoarele persoane ce urmeaza a fi informate sunt colegii (in functie de practica interna, poti face tu acest lucru sau o poate face managerul), dar si colaboratorii din cadrul companiei (alti manageri sau departamente cu (,) care ai colaborat).

Preavizul – ultimele 20 de zile lucratoare pentru functiile de de executie, dar poate dura si mai putin. Este decisiv pentru impresia pe care o lasi in echipa. Poti avea o atitudine de ”dupa mine, potopul” sau poti alege sa inchei colaborarea intr-un mod elegant.
Este de dorit sa te asiguri sa faci ”handover” pentru activitatea ta. Nu cred ca faci nimanui o favoare prin faptul ca ii tii training – este mai mult o datorie morala fata de echipa si colegii care vor lucra in continuare pe task-urile tale.

Exit interview-ul: se practica in multe companii o discutie de final cu cineva de la HR sau cu managerul direct. Scopul lui este de a gasi solutii pentru a imbunatati activitatea din echipa. Nu are sens sa iti versi frustrarile legate de anumite persoane – persoanele nu se schimba doar pentru ca nu ti-au placut tie, insa unele comportamente se pot schimba.

Biroul: este bine sa lasi ordine si curatenie la biroul tau. Daca vrei sa iti pastrezi anumite lucruri pe post de amintiri (cani, agende, pixuri), cere-le pentru ca probabil ti se vor oferi. Nu are sens sa furi un capsator sau un dosar – tot tie iti va pata integritatea.


Cred ca este important ca ai tai colegi sau manageri sa ramana cu amintiri placute despre tine – nu stii cand vei avea nevoie de o scrisoare de recomandare sau se vor cere referinte de la ei. Ca sa nu mai spunem si de situatiile in care fostii angajati au cerut ei sa fie reangajati pentru ca noul job nu era asa roz precum se asteptau ei sa fie ;)
Este usor sa faci rau cuiva – dar este mai greu sa il indrepti!

Comments