De ce este importanta facultatea?

Parca ne-am obisnuit sa auzim din ce in ce mai des persoane care contesta importanta absolvirii unei facultati. Sunt de acord cu faptul ca diploma (doar ea) nu iti garanteaza un nivel superior de cunostiinte sau competenta, dar stiu si faptul ca o facultate, aleasa in cunostiinta de cauza si parcursa cu seriozitate, iti poate oferi bazele pentru a fi un bun specialist in acel domeniu.


Cred ca facultatea este importanta pentru ca te informeaza despre ceea ce poti face intr-un anumit domeniu – te informeaza, iar daca tu ai curiozitatea, poti si verifica ce ti se potriveste sa faci. Deasemenea, este util sa ai studii in domeniu pentru ca acest lucru poate certifica expertiza ta in domeniu – sa nu uitam ca sunt meserii pe care nu le poti practica decat daca ai diploma de licenta de specialitate.
Anii de studentie sunt importanti pentru ca iti ofera cadrul in care poti cunoaste persoane alaturi de care poti creste in cariera – acesta este scopul ONG-urilor studentesti, al stagiilor de practica sau al internship-urilor. Este adevarat, insa, si faptul ca ele sunt alese doar de unii dintre studenti pentru ca implica resurse si din partea lor (uneori de timp, alteriori si de efort).
Exista si meserii pe care le poti practica doar dupa ce faci un curs de calificare, insa nu este si cazul acelor domenii recunoscute de comunitate ca fiind stiinte. Este adevarata faptul ca sistemul nu asigura mereu indeajuns de multa aplicabilitatea a cee a ce inveti, insa nimeni nu te opreste sa iti cauti si singur oportunitati de acest fel.


Nu agreez sistemul vanatorilor de diplome, insa cred ca pentru a fi un bun specialist (in orice domeniu) ai nevoie de un puternic background academic in acea specializare.

Comments

  1. Buna, crezi ca ai putea sa faci o astfel de postare si despre master? Apreciez limbajul prietenos dar mie personal mi-ar place o opinie mai puternica care sa atace problema din mai multe puncte, care sa ramana in mintea cititorilor. Este doar o sugestie

    ReplyDelete
  2. Sigur. Ma gandesc si am sa scriu. Multumesc pt tema! :)

    ReplyDelete

Post a Comment