Dupa ce ne ghidam?


Azi vorbim despre valori – despre acel standard pe care ni-l setam, despre acele lucruri care ne ghideaza in viata, care ne fac sa ramanem verticali si ne indeamna sa nu ne abatem de la ele. “Mostenim” o serie de valori din familie, insa ele sunt influentate si de contextual in care invatam sau lucram.
Sunt modele clasice care au trecut testul timpului si sunt recunoscute de catre specialisti.
Este firesc sa fim ghidati de valori diferite si este si mai firesc sa respectam valorile celorlalti.
Va invit sa facem un exercitiu. Luati o foaie de hartie si un pix:

  • Ghidati de modelul lui Schwartz sau de orice alt model care vi se pare mai relevant, intocmiti o lista cu valorile personale importante pentru voi
  • Pentru fiecare dintre valorile listate, adresati-va 5 de “ De ce?”. Astfel, va veti putea valida ca ceea ce ati scris reprezinta in mod sigur o valoare pentru voi.
  • Reluati lista si extrageti acele valori pe care le aplicati in mod real (spre exemplu: putem considera nevoia de dezvoltare drept o valoare, dar oare de cat timp nu am mai investit intr-un program de formare pentru noi?)
  • Cate dintre ele v-au influentat unele decizii din trecut? (spre exemplu: ai schimbat vreun loc de munca doar pentru ca nu reuseai sa te mai dezvolti acolo?)
  • Cat de fericit va fac aceste valori? Care ar fi contextul care v-ar ajuta sa va evidentiati mai mult aceste valori? (spre exemplu: te-ai gandit sa te inscrii la unele evenimente profesioanale correlate cu interesul tau? Sau ti-ai gasit, poate, un mentor care sa te ajute?)


Enjoy!

Comments