Timp pentru mine

Design Thinking

Vorbim destul de des despre inovatie, insa o aplicam destul de dificil in mediul organizational.

Sub numele de DesignThinking, tema a inceput sa intre si pe agenda conferintelor de business din Romania. Ea propune cateva competente specific designerilor: empatia cu utilizatorul, reformularea problemelor din perspectiva acestuia, lucrul in echipe multidisciplinare.

In cartea The Game Changer AG Lafley spune despre scolile de design ca „ne ajuta sa punem sub semnul intrebarii propriile perceptii despre constrangeri si ne invita mai degraba sa construim pe ideile noi, decat sa le descurajam”.

The Design Institute din Statele Unite publica anual Design Value Index. In 2016 acesta ne arata ca acele companii care au integrat design thinking in practica lor de business, le-au depasit in performante financiare cu 211% pe cele din indexul ’Standard & Poor’. Empatia puternica cu consumatorul, multidisciplinaritatea si disponibilitatea de a incerca si testa ideile noi rapid si intr-un mod practic ajuta aceste companii sa tolereze si sa navigheze mai bine in ambiguitate si risc, dar mai ales, sa ramana centrate pe nevoile adevarate ale oamenilor.

Desi exista cateva companii in Romania care au demarat proiecte interne bazate pe Design Thinking, pasii facuti pentru a invata cum sa trecem dincolo de stimularea creativitatii angajatilor sunt putini. Problemele apar la modul cum suntem invatati sa gandim, la pasii pe care trebuie sa ii parcurgem pana la client sau la inovatia intregului sistem in care lucram.

Exista cateva principii care ghideaza Design Thinking:

  • Priveste si invata: se spune ca pentru a hotari pe unde ar trebui sa trasezi aleile intr-un parc, este nevoie doar sa lasi oamenii sa se plimbe in interiorul lui si vei observa cum aleile se aleg singure. Insa este nevoie de timp pentru a observa comportamentul clientului.
  • Gasirea de alternative: suntem obisnuiti sa ne supra-specializam, sa cunoastem si sa aplicam o singura metoda. Insa, in momentul in care vom avea imaginea de ansamblu asupra procesului, putem identifica solutii in contexte paralele cu cel in care activam.
  • Un stil de gandire vizual: imagini, scheme, schite. Ajuta mai mult decat un raport scris.

Pentru ca si in procesele de HR pot fi corelate cu Design Thinking, munca pe aceasta tematica este abia la inceput :)

Sursa info: 123

Comments