Timp pentru mine

Despre corporatii si corporatisti


A existat o perioada in care in piata era tendinta de a desconsidera companiile multinationale din diverse motive: fie ca profita de angajati, fie ca managementul este hot, fie ca transfera profitul financiar catre tarile din afara… motivele erau diverse.
Dupa aproximativ 4 ani de lucru in corporatii, nu pot spune ca multinationalele sunt in totalitate rele sau ca multinationalele sunt in totalitate bune.
Am avut si eu perioade cand eram foarte “corporatista” si credeam 200% in imaginea companiei in care lucram; in egala masura, am avut si perioade cand efortul pe care il depuneam in activitatea zilnica mi se parea enorm si imi doream sa renunt din cauza oboselii.
Cred ca multinationalele ofera posibilitate unei expuneri foarte faine – proiecte internationale, clienti mari, competente diverse dezvoltate. Cele mai multe dintre ele se dezvolta pe o structura clar definita, similara cu cea de la sediul central, si, pentru un angajat serios, ofera un traseu bun pentru dezvoltare profesionala.
In egala masura, daca nu este un efort constant investit, intr-o companie de acest tip te pierzi usor “in multime”. Multinationalele ajung in Romania datorita fortei de munca de aici – aduc aici proiecte mari si, prin natura specialistilor, pe care ii avem cresc repede. Tine de fiecare angajat cum isi dozeaza efortul si cat de mult isi doreste sa tina pasul cu aceasta crestere.

Incurajator este faptul ca am observat in piata ca si unele companii romanesti tin pasul cu multinationalele si atrag candidati buni prin beneficii asemanatoare: mediu de lucru placut, proiecte interesante si pachete de beneficii atractive.
Indiferent ca este o companie multinationala sau una romaneasca, pentru angajat este important sa se simta bine la locul de munca, sa se simta valorizat si sa simta ca poate creste. Informatiile despre nume, locatie sau cifre sunt detalii :)

Comments