Timp pentru mine

Intre valorile mele si valorile organizatiei


In procesele de recrutare, cadem destul de usor in capcana de a ne focusa pe nivelul de competenta al candidatilor. Facem asta pentru ca ne dorim candidati buni, candidati performanti, care sa ofere o calitate ridicata in proiecte.
Omitem, in schimb, eligibilitatea pe care ei o au in raport cu echipa in care vor lucra: cred in valori comune? Au preferinte similare? Se vor intelege cu persoanele din echipa?

Valorile sunt acele lucruri care leaga oamenii, formeaza conexiuni intre interesele lor, ii ajuta sa dezvolte activitati comune. Nu genereaza in mod direct profit, insa il influenteza enorm prin starea pe care o creeaza asupra persoanelor.
Ne este usor sa evaluam competentele dobandite in urma unor traininguri tehnice, insa este mai dificil sa masuram gradul de identificare al unui individ cu aspecte ale culturii organizationale sau chiar ale echipei in care lucreaza.
Si mai dificil este sa formam aceste atitudini la persoanele pe care nu le-au interiorizat deja. Esti pus in situatia in care te intrebi cum integrezi in echipa o persoana care nu simte ca are foarte multe lucruri in comun cu ale colegilor? Ei vor putea lucra impreuna, dar nu se vor simti neaparat si fericiti impreuna.
Competentele ne ajuta sa fim eficienti. Valorile ne ajuta sa fim eficienti pe termen lung in cadrul aceleiasi echipe.

In final, ar bine sa diferentiem intre valorile reale si cele aspirationale.
Companiile afiseaza destul de mult valorile aspirationale (cele declarative, afisate pe pereti sau pe site-ul companiei si care nu sunt mereu si interiorizate de catre angajati); in schimb, persoanele sunt interesate de valorile lor reale (cele de baza, insusite in mod real de catre ei si care le ghideaza comportamentele).
Daca exista o diferenta intre ele, nu este un lucru neaparat rau, insa este important ca ele sa fie compatibile. In acest context, putem vorbi despre confortul angajatilor, despre senzatia lor de a fi in mediul potrivit si despre motivatia lor pentru activitatea profesionala.

Comments