Timp pentru mine

Despre intelept… care nu este in mod obligatoriu si batran


Spuneam si mai demult faptul ca orice tanar, aflat la inceputul carierei, cauta mentori. Acum, cred ca, indiferent de momentul in care ne aflam in cariera, ne cautam mentori.
Pentru cei aflati in pozitia de mentor, recomand cu incredere cartea Manageri si mentori.
Intr-o piata a muncii foarte competetitiva, angajatorii sunt intr-o permanenta cautare de talente. Un factor care ajuta la retentia de talente este reprezentat de capacitatea liderilor de a-si instrui oamenii din echipa, dar, poate mai mult decat atat, de a creea relatii de lunga durata cu acestia.
Cartea lui Chip R. Bell, ne propune sa renuntam la paradigma “sef-subaltern” si sa imbratisam relatia mentor-protejat. Dovedit a fi mai eficient, el propune modelul ARDE – Abandonare, Recunoastere, Daruire, Extensie.

Cateva idei pe care le-am invatat eu din aceasta carte:
  • Invatarea nu se obtine din intamplare, ea trebuie cautata cu ardoare si abordata cu perseverenta
  • Un mediu de lucru in care evaluarea este continua poate incetini evolutia prin diminuarea comportamentului de tip “incercare-eroare”
  • Rolul mentorului este de a se asocia cu protejatul
  • Liderii sunt modele mult mai puternice atunci cand invata decat atunci cand predau
  • Marii mentori starnesc curajul elevului

Lista poate continua cu mult mai multe puncte, dar pentru o experienta completa este necesara lectura cartii.

Cand ne gandim la cele mai importante persoane din viata noastra, toate au ceva in comun: avem incredere in ele. Asa cum investim in abilitatile tehnice, este necesar sa investim si in abilitatile interpersonale – pentru succesul personal, dar si al celor din jurul nostru.

Comments