Timp pentru mine

Cand ne uitam cu grja in CV…


CV-ul este cartea de vizita a unui candidat in cadrul unui proces de recrutare.
Din dorinta de a impresiona, suntem tentati sa mai si exageram. Sunt unele lucruri pe care le-as numi “minciuni”; pe altele le-as eticheta drept “greseli”.
Indiferent de eticheta pe care o atasam, toate sunt lucruri care ne descalifica intr-un proces de selectie. Sunt detalii care se observa usor in cadrul unui interviu si, de cele mai multe ori, sunt destul de aspru taxate de recruteri si de manageri:
  • Obisnuiesti sa mentionezi in CV mai multe task-uri decat ai avut: “am gestionat procese de recrutare” nu este echivalent cu “am facut sourcing” sau “am sustinut interviuri telefonice”.
  • Tot in CV, prezinti un obiectiv profesional necorelat cu jobul pentru care ai aplicat: vrei cariera in IT dar ai aplicat la job de Data entry. Daca de la inceput delcari acest lucru, de ce te-as alege?
  • Mentionezi foarte multe proiecte sau foarte multe certificari, insa nu toate sunt relevante. Rezuma-te la ceea ce te defineste ca specialist si caracterizeaza acele lucru prin cateva cuvinte cheie. Asigura-te ca nu sunt doar “niste hartii” si ca poti vorbi despre experienta de invatare asociata acelei diplome.
  • Facultatea absovita in 2012… defapt mai ai niste restante, din cauza carora nu ti-ai sustinut licenta. Chiar daca diploma de licenta nu este un criteriu eliminatoriu intotdeauna, este un detaliu care va influenta inclusiv functia pe care vei fi angajat (cu sau fara studii superioare).
  • Cunostiinte de limba franceza – nivel mediu: cei mai multi dintre noi cunoastem franceza pe care am invatat-o in timpul liceului. In conditiile in care nu am mai exersat-o, este dificil de zis daca acele cunostiinte sunt de nivel “mediu”.
  • Practica de specialitate din timpul facultatii (care de cele mai multe ori inseamna a asista la niste prezentari) prezentata in CV drept un job de sine statator. Nu este in avantajul tau sa mentionezi un job de 1-2 luni, asa ca e mai bine sa il mentionezi drept un stagiu de practica.
  • Un set de soft skills destul de standard: abilitati de lucru un echipa, comunicare si rezistenta la stres. Suna bine, dar le poti sustine si cu exemple concrete?
  • Freelancer – o forma rafinata a lipsei de activitate. Cate un proiect din cand in cand nu iti asigura o sursa constanta de venit, deci nu poate fi considerat un job in sine, ci este mentionat acolo doar ca sa nu lase locul liber in CV.
  • Ultimul job mentionat in CV este “pana in prezent”… defapt ti-ai dat demisia de acolo de vreo 2 luni si ai uitat sa mentionezi


CV-ul este un instrument clasic in recrutare. Indiferent de cat de mult scriem in el importante sunt lucrurile pe care stim sa le facem bine, motivatia noastra pentru un job si modul cum ne prezentam in interviu.

Comments