Despre rolul de partener pe care il are HR-ul


Se vorbeste de mult timp despre rolul de partener strategic pe care HR-ul il are fata de business, idee care a fost propusa de Dave Ulrich prin anii ’90. Vorbim despre el si este din ce in ce mai important sa il si implementam datorita nevoilor din business.
Perioadele economice fluctuante au determinat companiile sa fie mai orientate catre un proces de eficientizare a costurilor sau de contabilizare a tuturor rezultatelor cu impact direct in strategia business-ului. Pentru a-si castiga increderea ca partener, HR-ul se orienteaza catre analiza datelor, monitorizarea costurilor si recuperarea investitiilor.
Pentru a ne distanta de rolul administrativ, ar fi util ca HR-ul sa:
  • Cunoasca strategia de business – in functie de ea, se poate stabili strategia HR-ului si se poate creea un plan. In functie de plan, se poate imbunatati climatul in organizatie.
  • Propuna indicatori de performanta pentru fiecare nivel din organizatie – in functie de performanta, se pot propune masuri de optimizare a activitatii
  • Identifice, sa propuna sau sa optimizeze comunicarea dintre HR si stake-holderii din companie
  • Propuna masuri pentru formarea de abilitati relevante pentru angajati – sa evalueze nivelul de dezvoltare si “return of investment”
  • Medieze conflicte – facilitarea unui context in care sa se comunice in mod transparent pareri diferite poate conduce la progres. HR-ul poate provoca unele “de ce-uri”, poate creea confortul emotional pentru exprimarea opiniilor diferite si are rolul de a gestiona in mod util polemicile care apar.

In final, cred ca HR-ul ar trebui sa isi asume un rol echilibrat: nu de department suport, dar nici de “mama a tuturor ranitilor”, sa fie mediator intre management si angajati, intre o activitate pentru oameni si o activitate centrata pe cifre.

Comments