Cand este timpul sa faci o schimbare?

Fie ca avem un job care nu ne multumeste, fie ca gasim un loc de munca mai bun, se poate intampla sa vrem sa facem o schimbare in cariera.
Nu mai suntem generatiile care vom iesi la pensie din compania unde ne-am angajat prima data, motiv pentru care ne-ar ajuta sa analizam atent toate schimbarile profesionale pe care le facem.

Hai sa vedem care ar fi cateva din lucrurile pe care le analizam cand alegem un job nou:
  • Din punct de vedere al activitatii, ce iti ofera in plus noul job? Ce vei face nou sau ce vei face diferit: vei avea un nivel de responsabilitate mai mare sau vei lucra pe tehnologii mai recente? Vei avea mai multa putere de decizie sau vei lucra in proiecte mai interesante?
  • Cum arata pachetul de beneficii? Ceea ce ti se ofera in plus sau minusurile care apar pot fi compensate de alti factori? (cum sunt cei de la primul punct?) Ti s-au oferit niste informatii exacte sau doar niste lucruri generale?
  • Cum este mediul de lucru? Dincolo de o poveste frumoasa pe care ti-o poate spune managerul pe care il cunosti in procesul de recrutare, probabil un feedback mai corect il poti primi din partea unei persoane care lucreaza pe o pozitie similara cu a ta. Exista sanse ca managerul sa nu cunoasca in totalitate situatia echipei – nu toate problemele care exista la un loc de munca ajung la manager pentru a fi solutionate. In acest context, iti este util daca discuti cu un coleg/prieten care lucreaza deja in acea companie… sau daca citesti referintele de pe undelucram.ro sau glassdoor.com… sau daca ai sa cauti posibili colegi pe Linkedin si iti faci o idee despre persoanele care lucreaza deja acolo. Asa cum o companie poate cere recomandari despre un specialist, tot asa si un specialist poate cere referinte despre o companie sau despre un manager!
  • Care este atmosfera acolo? Cand ajungi la interviu, cel mai probabil vei astepta intervievatorul in secretariat. Acolo, vei avea ocazia sa vezi persoanele din companie asa cum sunt ele in mod normal. Sunt relaxate? Ti se par prietenoase? Ti se par incantate de conditiile de lucru?
  • Care este rata de turnover? Cate persoane au plecat in ultimul an din acea echipa / companie? Poti afla si de ce? Din ce motiv este libera pozitia pentru care tu ai intrat in recrutare? O echipa sau o companie stabila poate reprezenta si pentru tine un mediu bun pentru dezvoltare. In caz contrar, un numar mare de persoane care a parasit echipa determina o vechime relativ mica a acelui grup, deci si relativ putine persoana de la care poti invata. Cum te raportezi tu la aceste lucruri?
  • Daca schimbi domeniul de activitate, ai verificat daca ti se potriveste? Ai participat la anumite evenimente sau ai discutat cu specialisti pentru a te informa ce presupune activitatea? Cel mai evident exemplu este cel al zecilor de specialisti care fac reconversie profesionala catre domeniul IT. Inainte de a investi intr-un program de formare, cati dintre ei au urmat anumite cursuri online sau au incercat anumite proiecte personale? Si mai mult decat atat, cati dintre ei au verificat in piata cate pozitii de juniori sunt deschise?
  • Afla ce iti mai poate oferi actualul job: nu intotdeauna iti poti permite sa mergi la managerul tau si sa ii spui ca ai intrat intr-un proces de recrutare, insa poti merge la el si sa ii prezinti lucrurile care te nemultumesc la actualul job sau ce ti-ai dori sa faci in plus / diferit (inainte de a-ti inainta demisia). Vezi ce alternative iti ofera. De cele mai multe ori, ceea ce iti spune atunci sunt si lucrurile pe care ti le-ar putea oferi in cazul unei contraoferte (excluzand majorarea salariului).
  • Vizualizeaza pasii pe care ii vei urma dupa ce intri in noul job: te astepta o perioada de training sau poti intra direct “in productie”? Perioada aceasta va interfera cu alte evenimente personale? In cat timp vei putea deveni independent pe task? Esti ok cu acest termen? Schimbarile implica rabdare, efort si este bine sa iti dai seama de la inceput daca esti dispus sa mergi pe acest drum.

Schimbarea locului de munca este o decizie cu un impact destul de mare asupra noastra. Din acest motiv, este util sa luam aceasta decizie in cunostiinta de cauza si intr-un mod asumat. Deciziile luate la ”nervi” sau care acopera unele frustrari se pot rasfrange si altfel asupra noastra, asa ca este mai bine sa le analizam mai atent.



Comments