Cine conteaza?

Am scris in urma cu 2 saptamani despre procesul de evaluare a performantei si despre cum ar putea fi el realizat in cadrul unei companii.

Pentru ca ne apropiem de perioada Sarbatorilor de Craciun, am inceput sa vad acest proces dintr-o perspectiva putin mai… umana.

Si ma intreb cum ar fi daca, dincolo de obiectivele atinse in mediul organizational, am face o analiza a persoanelor care ne-au fost alaturi, a persoanelor care au crezut in noi si ne-au ajutat sa ne dezvoltam? Asta pentru ca putem sa atingem obiective profesionale si sa avem un scor bun la evaluarea performantei daca avem persoane care creeaza pentru noi un context pe masura.

Este de notorietate un experiment facut de cercetatorii de la Harvard si care poarta numele de Efectul Pygmalion. Intr-un context scolar, profesorilor li se spunea faptul ca lucrau cu un grup de elevi care aveau cu totii un IQ ridicat, chiar daca grupa din experiment era una mixta, cu elevi avand mai degraba un IQ normal. Acest consemn a influentat comportamentul profesorilor prin faptul ca ei cresteau complexitatea exercitiilor pe care le realizau cu elevii, dar le ofereau mai mult suport si atentie. Aceasta reactie a determinat o crestere a performantei copiilor. Astfel, asteptarile profesorilor ca elevii sa performeze bine s-au indeplinit, insa nu pentru ca era un context care permitea (copii erau de o inteligenta medie), ci pentru profesorii au avut un comportament care a permis acest lucru.

Comparand aceste rezultate cu mediul organizational, va invit sa va ganditi la urmatoarele lucruri:

  • Care sunt persoanele care au crezut in voi?
  • In ce context ati interactionat cu ele?
  • Ce au facut special aceste persoane pentru voi?
  • Cum va simteati atunci?
  • Ce rol joaca acum aceste persoane in activitatea voastra?

TED a identificat 5 tipuri de mentori. Indiferent de care dintre ei am avut parte, putem sa le recunoastem meritele si, cand avem ocazia, putem sa oferim suportul nostru celor care au nevoie de un mentor.

Comments