It's party time!

Craciunul se apropie si el este sarbatorit si in cele mai multe dintre organizatii in cadrul unei petreceri. Fie ca il gandim ca un moment de bilant pentru activitatea de peste an, fie ca este doar un moment de relaxare, este important sa ne bucuram de acest moment festiv alaturi de colegi.

Pentru mine, petrecerea de Craciun este evenimentul care descrie cel mai bine atmosfera dintr-o companie: daca te simti bine la petrecerea de Craciun, inseamna ca este o companie in care te simti bine si sa muncesti!

Cred si ca exista cateva aspecte la care este bine sa ne gandim pentru astfel de eveniment:

  • Prezenta: daca nu ai un motiv foarte serios, este bine sa nu lipsesti. Nu este musai sa stai pana dimineata, dar poti merge si doar pentru a socializa putin cu ai tai colegi. Petrecerile de Craciun sunt uneori deschise de unele discursuri din partea celor din management si nu cred ca ai vrea sa pierzi unele informatii despre viitorul companiei.
  • Pregatiri din timp: oricat ti-ai propune, parca tot pe ultima suta de metri reusesti sa iti alegi rochia potrivita, sa iti faci programare la coafor sau la manichiura. Stim ca aceste pregatiri “din timp” sunt aplicabile pentru orice eveniment, nu doar acest tip de petrecere, dar parca ne este cam greu sa tinem si cont de acest lucru.
  • Dress-code: nici prea elegant, dar nici prea casual. Tinuta pentru restaurant sau pentru club? Cu tematica sau fara? Sigur exista un coleg cu o vechime mai mare in companie care iti poate spune cum “se poarta” si, eventual, tot de la el, poti afla cum urmeaza el sa vina imbracat.
  • Ora de inceput: toata lumea vine la fix sau se mai intarzie? Se incepe cu anumite speech-uri sau dansam si mancam direct? Ne asezam unde vrem noi sau suntem deja impartiti pe mese?
  • Alcool cu moderatie: toata lumea se relaxeaza la petreceri si mai toata lumea consuma alcool. Insa depinde si de cantitate! Pentru a evita acele priviri lungi aruncate unora a doua zi de dupa petrecere, incearca un comportant adecvat. Nu ai iesit in oras cu gasca de prieteni, ci esti la petrecerea de Craciun de la firma, iar acesta nu este locul unde trebuie sa bei cat de mult poti duce.
  • Insotitorii: unele companii (in special cele care sustin in mod real work-life balance) invita angajatii la petrecerea de Craciun insotiti de parteneri / copii. Daca veniti insotit, aveti grija sa integrati partenerul in atmosfera petrecerii. La masa unde stati, el/ea cunoaste pe cineva? Va avea cu cine vorbi (in afara de tine)?
  • Secret Santa: daca exista obiceiul oferirii de cadouri la petrecere, nu uitati sa va achitati de aceasta datorie din respect pentru colegul / colega care ar trebui sa se bucure de atentia voastra.
  • Toata lumea vorbeste cu toata lumea: chiar daca lucrezi intr-o companie mare, petrecerea de Craciun este locul unde toata lumea se cunoaste cu toata lumea. Si confirm: am avut o petrecere de Craciun cand am cunoscut si am vorbit cu mai multi colegi decat am facut-o intr-o luna intreaga.
  • Intrati in atmosfera de petrecere: lasati alte griji de o parte (in special cele de la birou!) si fiti veseli. Incercati sa nu faceti bisericute / grupulete si evitati conversatiile care fac referire doar la activitatea de birou. Intrebarile in genul a “ce planuri ai pentru sarbatori?” pot fi inceputul oricarei conversatii.
  • Ce stii despre locatie? Poti purta o rochie mai subtire sau e bine sa te imbraci mai gros? E destul de usor accesibila daca mergi pe tocuri sau mai bine incerci niste pantofi comozi? Stii sa ii explicit taximetristului unde trebuie sa te duca?


Sa avem petreceri frumoase!

Photo credit

Comments