- Get link
- X
- Other Apps
- Get link
- X
- Other Apps
In urma articolului meu despre facultate, m-a rugat cineva sa scriu ceva similar si despre master.
Asa ca m-am gandit putin si uite ce a iesit.
Pentru inceput, cred ca ar fi bine sa precizez ca eu am fost studenta la vreo 4-5 ani dupa introducerea sistemului Bologna. Asta inseamna ca am facut parte dintr-o generatie care a avut norocul sa intre intr-un sistem care avea deja niste directii stabilite in privinta modului de lucru (nu am facut parte din acele generatii ”de sacrificiu” de la inceput), insa era totusi destul de devreme pentru a avea pretentia de a avea profesori care sunt ”la zi” cu ce este nevoie in piata.
Personal, am simtit ca masterul m-a specializat in domeniul in care lucrez in momentul de fata.
Puteam eu sa ma angajez in domeniu si fara master? DA - doar ca era nevoie de mai mult efort din partea managerului meu sa imi explice niste concepte (deci teorie) despre procesele sau activitatile mele. Daca ne gandim la faptul ca primul angajator are obligatia de a-ti forma niste deprinderi (pe care nu le poti dobandi decat prin activitati practice), iar peste acest lucru mai adaugi si obligatia de a te invata niste aspecte teoretice - insertia in piata muncii va fi mai grea, iar pt tine ca junior va fi si mai greoi sa cresti profesional.
Cred ca situatia este total diferita in cadrul facultatilor tehnice. Acolo, licenta poate fi de ajuns pentru a profesa - sunt destule situatii de IT-isti care poate nici nu au terminat facultatea, dar si-au gasit job inca din anul 2-3 de facultate. DAR… studiile, in cazul lor, sunt dublate de foarte multa pasiune si lucru individual. Fara ele, unii dintre ei pot face si 10 specializari pentru ca tot nu ajung sa devina specialisti foarte buni.
Concurenta intre programele de formare a crescut (intre facultatile din cadrul aceleasi universitati, intre specializari similare din orase diferite, dar si intre institutiile publice si cele private de pe acelasi profil). Acest lucru a determinat facultatile sa se dezvolte si sa impuna profesorilor sa isi actualizeze cursurile. Cunosc multe facultati in care au intrat la catedra profesori tineri care sunt mult mai activi in piata muncii si care si-au adaptat materia. Toate acestea ma fac sa cred ca sistemul universitar merge intr-o directie buna. Exista in continuare destula presiune pe el pentru a fi mult mai aplicativ, dar cred ca se fac eforturi in directia aceasta.
Poate ca procesul formarii la locul de munca pare usor, dar daca este sa ne gandim ca terminam facultatea cand avem in jur de 22 de ani, iar la primul loc de munca invatam nu doar ”meserie”, ci si bune practice (cum sa respectam un program de 8 ore, cum sa fim productivi, cum sa raportam activitatea, cum sau de unde sa cautam informatii, cum sa facem fata stresului profesional, cum sa ne prezentam unui client … si lista poate continua), atunci lucrurile se complica mult. In acest context, masterul iti ofera inca 2 ani in care sa te maturizezi.
Multi absolventi, putine joburi entry-level. Ma gandesc la situatia ideala - cea in care alegi o facultate pe care ti-o doresti pentru a lucra intr-un domeniu pe care ti-l doresti (facem abstractie de persoanele care urmeaza o facultate doar pt diploma!). Sunt putine companiile care deschid multe roluri entry-level pentru ca sunt putine cele care isi permit sa investeasca timp intr-un junior cu zero experienta. Sunt putine pt ca este un proces care necesita sa aloci resurse umane suplimentare si timp in plus pentru formare, iar in mediul corporate obiectivul principal este sa generezi profit. In acest context, fiecare lucru pe care il adaugi in CV pe langa diploma de licenta ajuta in a te diferentia de alti zeci de absolventi care concureaza cu tine pe acelasi rol.
Diploma de master nu te ajuta sa cresti in ierarhia din companie. Nu iti ofera nici macar acea deducere pt studii superiore valabila in anumite domenii.
Prin urmare, masterul il faci doar pentru a te specializa pe un domeniu si, uneori, pentru a cunoaste persoane care deja profeseaza.
PS: pot sa scriu un articol si despre de ce este importat doctoratul… daca sunt curiosi :D
Comments
Post a Comment