Avantajele postarii grilei salariale in anunturile de recrutare:

  • Forteaza angajatorul sa isi gandeasca de la inceput strategia de recrutare. Poate ca atunci cand esti o companie la inceput nu ai idee despre piata, dar ar trebui sa te interesezi inainte de a incepe un proces de recrutare pentru sti ce fel de specialist iti permiti. Putine sunt companiile unde “banii nu sunt o problema” si care pot plati oricat cere candidatul.
  • Forteaza angajatorul sa isi alinieze procesele interne. Nu este absolut deloc placut pentru un angajat sa vada un anunt de recrutare prin care i se cauta un coleg caruia i se cer mai putine skills-uri, dar i se pot oferi aceiasi bani ca si lui. Inseamna sa ai un proces foarte clar de evaluare a performantei si niste criterii bine stabilite pentru majorari salariale.
  • Forteaza piata sa se alinieze in privinta ofertelor. Din rolul de recruter, am observat in ultimii 2 ani efectiv o explozie a asteptarilor salariale ale candidatilor. Nu cred ca sunt realiste multe dintre ele. Insa multi dintre ei merg la “bluf” - cer 3000 euro spre exemplu, iar compania ii da de teama de a nu-l pierde in piata. Insa prea putine companii afla ca acelasi candidat a primit de la alti competitori oferte poate de doar 2000 euro.
  • Forteaza companiile sa scada decalajul salarial dintre femei si barbati. Este adevarat ca o prima problema o reprezinta slaba reprezentare a femeilor in rolurile de conducere, insa statisticile arata diferente si in cazul persoanelor care ocupa acelasi rol.
  • Poate constitui un criteriu in a atrage mai multi candidati, fiind demonstrat ca angajatii tineri valoreaza foarte mult transparenta in mediul organizational.

Totusi… se poate intampla si ca:

  • Salariile angajatilor sa fie ajustate (comprimate). In momentul in care se fac transparente grilele salariale, ajunge sa fie de datoria team leaderilor sa managerieze posibilele nemultumiri din echipa. In acest sens, se poate ca ei sa aleaga sa limiteze anumite majorari salariale pentru a proteja pe acei salariati nemultumiti
  • Negocierile salariale sa fie diversificate. Daca salariile sunt similare, unii angajati pot cere beneficii suplimentare care sa raspunda nevoilor lor.
  • Sa fie necesara o pregatire prealabila pentru comunicare si transparenta organizationala.

Comments