Ce invatam si ce facem

Recent a fost publicat un studiu care arata ca Romania este tara cu cea mai ridicata rata a nepotrivirii jobului cu domeniul in care ai studiat. Aceasta nepotrivire este de doua feluri - pe orizontala (cei care activeaza in alt domeniul decat cel studiat) si pe verticala (cei care activeaza sub sau peste nivelul pregatirii lor). In ambele situatii, nu stam deloc roz.

Este adevarat ca, atunci cand esti in afara sistemului, este usor sa comentezi. Dar poate mai util este sa ne uitam atenti la sistem si sa vedem unde am gresit noi sau ce putem noi sa facem mai bine pentru cei ce vor urma.

De unde cred eu ca porneste problema:

  • Suntem inca generatia celor a caror parinti nu au avut timp sau nu au stiut cum sa discute cu noi despre ce ne place sa facem
  • Suntem inca generatia care a mostetit niste meserii la moda, fara ne spune cineva daca ni se si potrivesc
  • Majoritatea nu a avut parte de consiliere vocationala serioasa inainte de a-si alege domeniul in care sa studieze
  • Foarte putina lume intelege ca educatia nu se termina atunci cand absolvi facultate, ci educatia (sau invatarea) trebuie sa fie pe tot parcursul vietii
  • Am fost invatati sa avem un dosar plin de diplome, dar de multe ori ceea ce se intampla “pe langa scoli” este ceea ce ne formeaza competente utile in piata muncii.

Poate ca o consecinta a comunismului, asteptam o solutie la nivel macro - sa vina statul / scoala / societate sa ne ajute. De fapt, solutia este la fiecare dintre noi si la cat de multa atentie acordam dezvoltarii noastre.

Asa aflam de tineri ce ni se potriveste si ce nu. Asa aflam in facultate inspre ce fel de locuri de munca sa ne indreptam. Si asa aflam la job care este urmatorul nivel la care putem creste.

Educatia formala este utila pentru tot ce inseamna cadrul legal / administrativ al muncii (ex: avem nevoie de o diploma de licenta pt deducerea de taxe), insa educatia informala si chiar capacitatea de a fi autodidact pot fi indicatori pentru nivelul nostru de competenta.

In mediul organizational, companiile pot fi mai mult stimulate (inclusiv financiar) sa formeze angajatii la locul de munca. Iar angajatii sa fie mai orientati spre rolurile care le asigura dezvoltarea de competente… si nu doar un salariu mai mare.


Saptamana trecuta am vazut pe Linkedin un articol postat in urma unui Business Forum cu o serie de lectii de leadership. Mi se pare ca unele dintre ele nu se aplica doar in business, asa ca las articolul si AICI.


Photo credit 

Comments