Timp pentru mine

Greseli facute de candidati in procesul de reconversie profesionala

In ultimii ani am vazut multe persoane care au facut un curs, avand ca scop o cariera in domeniul IT.

De ce se intampla frecvent asa? Pentru ca este la moda si pentru ca in IT poti castiga multi bani :)

Din perspectiva HR-ului, am spus si voi spune mereu ca nu toata lumea poate face o cariera in IT. Da - poti sa inveti unele lucruri; dar daca nu esti talentat in acest domeniu, vei ramane un IT-ist de nivel cel mult mediu (nu vei excela).

Am facut consiliere in cariera cu persoane care vor sa inceapa un rol in IT. Am vazut ca pentru multi totul era nou intr-un proces de recrutare: de la abilitatile de prezentare necesare pana la canalele de recrutare, de la modalitatea de evaluare pana la  grilele salariale.


Las mai jos cateva ganduri despre ce sa faci, sa nu faci sau cum sa faci cand te hotarasti sa intri in IT.

Nu este un ghid exhaustiv, asa ca ori idee in plus este bine venita:

  • Piata de joburi entry level in IT este foarte competitiva. Concurezi cu studentii care invata programare 3-4 ani si exerseaza acest skill cateva zeci pe ore pe saptamana. Asteptarile companiilor de la tine sunt sa fiti pe la acelasi nivel.
  • Se discuta in mass-media despre salariile mari din IT, dar nimeni nu spune si ce experienta profesionala trebuie sa ai pt a avea un salariu mare. In general, internshipurile sau joburile entry level sunt platite aproximativ la fel ca si celelalte domenii din piata. Salariu creste dupa ce acumulezi 2-3 ani de experienta.
  • Cu cat salariul este mai mare, cu atat si cerintele angajatorilor sunt mai mari. Chiar daca este vorba de IT, nu poti face munca usoara si sa castigi mult. Verifica salariul tau curent cu salariile medii din piata (o sursa buna ar fi si aceasta). 
  • Sunt scoli care se promoveaza faptul ca in X luni iti gasesti job sau care afiseaza listele cursantilor care s-au angajat dupa un curs la ei. Intrebati-va cati cursanti isi gasesc job in X luni? Sau lista celor care s-au angajat reprezinta cat la suta din totalul de cursanti?
  • Engleza este un factor (aproape) eliminatoriu. Cele mai multe dintre companiile din IT sunt multinationale. Documentatia interna este in engleza, colegii din proiecte pot fi straini, managerul tau poate fi strain - cum te vei descurca cu ei daca nu in engleza?
  • Este nevoie de multa-multa munca. Intalnesc adesea absolventi pe care ii intreb pe ce fel de proiecte au lucrat. Frecvent mi se raspunde ca au lucrat doar proiectul de final al cursului. Nu este de ajuns. Un singur proiect nu te face developer.
  • Depune efort intens imediat dupa ce ai terminat un curs. Cu cat timpul trece, cu atat cunostiintele tale se dilueaza si intra in piata mai multe “generatii” de absolventi care sunt competitorii tai directi. A-ti gasi un job necesita sa fii proactiv - nu este indeajuns doar sa aplici si ofertele vor aparea.
  • Pregateste un portofoliu sau posteaza proiectele la care ai lucrat pe o platforma open. Si asigura-te ca ce ai acolo este si corect.
  • Un curs absolvit nu defineste cunostiintele pe care le ai. Sunt multi cei care au absolvit diverse programe, insa diferenta o fac cei care stiu sa le puna si in practica.
  • “Sunt pasionat de IT si imi doresc foarte mult sa reusesc in acest domeniu” - am auzit de prea multe ori aceste lucruri. Concret, ce ai facut ca sa sustii aceste afirmatii?
  • Cere recomandari de la persoanele apropiate - ma refer la trainerii / mentorii care stiu care este nivelul tau. Roaga-i sa te promoveze pe platformele profesionale (in special Linkedin) sau sa te anunte cand afla de roluri in domeniu.
  • Arata constanta in munca ta si demonstreaza evolutia ta. Sunt multe postari ale persoanelor care nu iei gasesc job, multe dintre ele obisnuiesc sa posteze constant acelasi mesaj prin care anuntau ca isi cauta un loc de munca. Doar ca de la o luna la alta nu este nimic nou, nimic care sa demonstreze ca au mai invatat ceva sau au mai facut un proiect.

Comments