Timp pentru mine

Adevaruri nespuse in recrutare

Observ ca sunt frecvent candidati care se plang ca multe joburi sunt fake in piata.

Nu contest ca se intampla asa, dar cred ca de multe ori, in procesele de recrutare, nu oferim sau nu primim un feedback cinstit, ceea ce ne facem sa nu stim care este adevarul.


Ce se intampla uneori cu unii candidati:

  • sunt respinsi din cauza profilului personal. Acesta este un criteriu care de mult ori poate fi contestat ca fiind subiectiv, dar un candidat poate sa fie in anumite conversatii mai agresiv, poate oferi exemple care il prezinta ca fiind individualist sau poate sa nu ofere increderea unei colaborari pe termen lung, asa cum si-ar dori-o hiring managerii. Din acest motiv, sunt respinsi.
  • nu au o imagine buna in on-line. Daca ne conectam cu cineva pe Linkedin (mai rar in context de recrutare pe Facebook sau Instagram), ii putem observa activitatea. Iar comentariile lui constant negativ sau continutul nepotrivit la adresa fostilor angajatori pot fi red-flags in privinta modului cum s-ar incadra in atmosfera unei echipe.
  • au asteptari salariale prea mari. O companie se poate teme ca daca respinge un candidat pe acest criteriu sa nu fie etichetata ca fiind o companie care plateste prost. In realitate, skills-urile unui candidat sunt plasate pe un anumit nivel in grila salariala. Candidatul poate sa aiba anumite skills-uri care nu sunt relevante pt acea grila salariala, de aici si nepotrivirea candidati-companie.
  • au feedback negativ din intern - din partea unui fost coleg sau a unui fost manager alaturi de care ar trebui sa lucreze. In general, companiile prefera sa isi protejeze colegii din echipa si nu le dezvaluie identitatea, asa ca nu vor sa il expuna in fata unui candidat oferind un astfel de raspuns.
  • au istoric cu acea companie. Am patit de multe ori sa prezint unui candidat un anumit proiect / client, el sa se comporte de parca atunci aude prima data acele informatii, iar eu sa aflu, ulterior, ca a fost deja in proces cu acea companie. Daca un candidat uita, deobicei un ATS nu uita daca nu te-ai prezentat la interviu si nu ai anuntat, daca ai acceptat oferta si apoi te-ai razgandit sau daca in timpul interviurilor au aflat niste informatii pe care tu initial nu le-ai transmis.
Comparativ cu anii trecuti, companiile nu mai au presiunea de a acoperi un numar mare de pozitii, motiv pentru care cele mai multe dintre ele isi permit sa fie mai atente la calitatea procesului. Iar acest lucru este greu de acceptat de unii candidati care anii trecuti primeau cu zecile de oferte pe saptamana. It's not me, it's you.

Comments