Timp pentru mine

De ce ai schimba un job?

Piata muncii s-a schimbat destul de mult in ultimii ani si, cu parere de rau, spun ca intalnesc din ce in ce mai putini specialisti care ar schimba jobul pt proiect / pentru provocarea tehnica, pentru un mediu de lucru mai placut sau pentru ceva nou ce urmeaza sa faca. Cei mai multi dintre candidati ar schimba pt mai multi bani.

Este o realitate pe care nu o putem nega: schimbarile dese de joburi iti permit sa iti cresti salariul mai mult decat o poate face evaluarea anuala a performantei daca ai ramane in aceiasi companie.

Insa…

  • ele nu iti permit sa cresti intr-o companie. Daca schimbi jobul la 1-2 ani, ia in calcul ca macar 6 luni vei avea nevoie la inceput sa te acomodezi cu proiectul, cu echipa, cu domeniul. In urmatoarele 6-12 luni poti deveni autonom, iar cand ai fi eligibil sa cresti in functie (nu doar in ierarhie, ci si ca nivel de complexitate a rolului), tu te decizi sa pleci.
  • ai sanse mai mici sa devii o persoana cheie in echipa. Oare ne place sa fim unul din cei multi? Sau vrem ca lumea sa ne stie si sa fim recunoscuti pentru meritele noastre?
  • creeaza senzatia de instabilitate. Nu ni se spune des verde-n-fata acest lucru, dar nici un hiring manager nu isi doreste job hopperi in echipa. Chiar daca tehnic este un profil bun, va exista de multe ori tendinta de a-l respinge pe… profil personal sau nepotrivire cu echipa.
  • poti pierde din beneficiile pe care unele companii le ofera pentru senioritatea in companie.
  • nu reuseste sa legi relatii de colaborare de lunga durata sau sa te identifici cu o anumitate companie sau mediu de lucru.

Si nu spun doar eu cele de mai sus. O mai spun si altii.

Sursa foto

Comments