Despre dezvoltarea personala

Cand eram in facultate, unul din profesori ne povestea despre un program de dezvoltare personala pe care il urmase (ca parte a formarii lui in terapie) si care avea o structura si o eficienta indoielnica. Am fost sceptica atunci - cum sa nu existe in piata un organism care sa asigure calitatea unor astfel de formare, care nu sunt chiar ieftine?!?!

Anii au trecut si mi se pare ca perioada pandemiei a favorizat lansarea pe piata a zeci (sau chiar sute) de specialisti in tot felul de terapii completare, coach si consilieri pentru dezvoltare personala.

Si mi-a atras atentia si mie acest fenomen si cred ca am urmat in ultimii ani sute de ore de webinarii online pe diverse teme. Dar daca ma intrebi cred ca sunt doar vreo 5-6 formatori care au avut impact asupra mea si pe care i-as recomanda.

Ce fac acum este ca daca vad un nume nou care organizeaza un eveniment gratuit, ma inscriu si vad ulterior daca merita sa revin la un eveniment platit.

Ce stiu despre dezvoltarea personala este ca este un proces prin care schimbi in bine ceva la tine. Este o crestere interioara, o imbunatatire a relatiei cu tine si cu ceilalti, o schimbare a modului de a gandi sau de a actiona.

A sti nu inseamna ca faci sau ca esti. Din acest motiv, persoana care ghideaza procesul de dezvoltare personala trebuie sa aiba un impact real asupra ta si sa genereze reactii si comportamente.

Mai stiu si ca dezvoltarea personala:

  • Nu este doar despre a citi carti si bloguri pe un anumit subiect
  • Nu inseamna exercitii de teambuilding pe care le jucam in facultate
  • Nu este despre citate motivationale pe care le share-uim
  • Nu iti spune constant ca tu esti cel mai bun, ci iti pune o oglinda care te face sa te accepti cu bune si cu rele
  • Nu este despre a-i acuza pe ceilalti, ci doar a le intelege contributia asupra ta
  • Te ajuta sa accepti schimbarea

Dezvoltarea personala se intersecteaza cu psihologia prin tehnici de terapie care ne ajuta sa ne imbunatatim.

Teoretic, orice exercitiu sau forma de terapie poate sa contribuie catusi de putin, insa as alege cu atentie specialistii in mana carora m-as lasa pentru situatiile complexe.


Sursa foto

Comments